Voorjaar, om moe van te worden...

 

De seizoenen zijn in de Chinese geneeskunde een belangrijke factor. Bij het ontstaan van de Chinese geneeskunde zijn de seizoenen heel duidelijk in kaart gebracht, met oa hun unieke eigenschappen, weersinvloeden en beweging.
Met het element 'Hout' begint de cyclus van de in totaal 5 elementen. Bij het element Hout hoort de lente. Wat we in de lente zien is dat de natuur gaat groeien en bloeien. Deze beweging, omhoog en verspreidend, is ook de beweging die wij als mens mogen gaan maken. Meestal is daar niet veel voor nodig en zorgen de eerste tekenen van de lente voor de voorjaarskriebels. We gaan ruimen, schoonmaken, de tuin in orde maken en meer naar buiten. De dagen worden langer en dat zorgt dat we actiever worden. 

 

Moe

Maar wat als dat niet wil lukken...? Je blijft moe en komt maar niet in de beweging van de lente. Je komt moeilijk van de bank, bent snel geïrriteerd, ongeduldig en hebt last van hoofdpijn. Dan is het tijd om goed voor je lever te gaan zorgen*.

Als we in de Chinese geneeskunde kijken naar de lever, dan is één van zijn belangrijkste taken om de vrije stroom van Qi te garanderen. Zeker in de tijd van de lente is het dus de taak van de lever om deze beweging in te gaan zetten. Maar we komen uit de winter, waarin we minder bewegen en meer binnenzitten. Daarnaast is het eten in de winter zwaarder. We eten meer stamppot en stoofpotjes, kortom we eten vetter. Hierdoor heeft de lever het zwaar, hij krijgt de afvalstoffen niet goed uit het lichaam. De lever is gestagneerd zoals we dat dan zeggen. Het resultaat; voorjaarsmoeheid. 

 

En nu?

Het is verstandig te beginnen met licht verteerbaar voedsel. Als we naar de Chinese voedingsleer kijken is het belangrijk bereid voedsel te eten. Dus vermijd (een teveel aan) rauw voedsel, dit kost je teveel energie om te verteren. De maaltijden mogen lichter zijn en minder groot dan in de winter. Het eten van soep is daarbij een aanrader, het is bereid en licht verteerbaar voor je buik. 

Daarnaast kun je kijken naar welke soorten groente en fruit er in de lente groeien. Een mooi voorbeeld van een seizoensgroente zijn de asperges. Zij hebben een snelle groei naar boven en weerspiegelen daarmee dus de beweging van de lente. Andere voorbeelden van goede voedingsmiddelen in deze tijd zijn rabarber, selderij en brandnetel. Zij werken ook allemaal op de zuivering van het lichaam. 

De groene kleur hoort in de vijf elementen bij Hout. Dus zorg dat je voldoende groene groentes eet. 

Het is goed om koffie en alcohol zoveel mogelijk te vermijden. Deze zorgen ervoor dat je lever weer extra hard aan de slag moet, en het is juist de bedoeling de lever nu meer te ontzien.
Als laatste zou je af en toe iets zuurs kunnen eten. Denk aan een zure appel, een augurk of een zuurtje. De zure smaak prikkelt de lever waarna deze weer kan ontspannen. Overdrijf niet, dit heeft een averechts effect en geeft de lever juist irritatie. 

Daarbij is het wel goed om te zeggen dat het heel belangrijk blijft om goed te voelen wat voeding met jouw verteringssysteem doet. Wat voor de ene werkt, werkt voor de ander juist niet. Dus waar reageer jij goed op en waarop juist niet? Hoe voel jij je na een maaltijd? Als je buikpijn krijgt of je wordt moe na de maaltijd is dit een teken dat je niet het juiste of niet de juiste hoeveelheid hebt gegeten. Het luisteren naar dit buikgevoel is een belangrijk onderdeel van de Chinese voedingsleer. 

 

TuiNa

Ook met TuiNa therapie kunnen we werken op klachten die horen bij een voorjaarsmoeheid. De combinatie van massagetechnieken, het behandelen van de acupunten en de meridianen zorgen ervoor dat de lever zijn werk weer beter kan doen en de klachten die horen bij deze voorjaarsmoeheid zullen verbeteren. 
Daar hoort bij dat als de lever teveel uit balans is (vooral als iemand teveel druk/ stress ervaart), er meer spierspanning komt in schouders/ nek en bovenrug. Ook die kunnen we tijdens een TuiNa behandeling los masseren zodat afvalstoffen uit de spieren kunnen worden afgevoerd. De combinatie van het losmaken van de spieren en de invloed op de energiestroom in het lichaam door ook de acupunten en meridianen te behandelen, maakt TuiNa een hele goede massage-vorm voor het Hout element. 

 

Genoeg tips om uit die voorjaarsdip te komen, in beweging te komen en alle zintuigen aan te zetten in dit mooie seizoen.

 

* Organen met hun functies worden in de Chinese geneeskunde anders gezien als in de Westerse geneeskunde. Zoals in deze blog staat dat Chinees gezien de lever onvoldoende zijn functie kan uitvoeren, wil dit niet zeggen dat er ook daadwerkelijk iets aan de hand is met de lever zoals wij die Westers kennen.