CHI

Het woord Chi zit in de naam van mijn praktijk. Maar waarom? En wat betekent het dan precies? 
Chi is een oude schrijfwijze, tegenwoordig wordt het vaak geschreven als Qi.

Het woord Chi is lastig te vertalen. Dit komt omdat Chi verschillende dingen kan zijn in verschillende situaties. Het wordt vaak vertaald als ‘energie’, ‘levenskracht’, ‘materie-energie’ of ‘vitale kracht’. En toch geven deze vertalingen de juiste aard van Chi nog niet helemaal weer.

 

Volgens de Chinese filosofie ligt Chi aan de basis van alles. Zowel het materiële als het immateriële. Dit is terug te zien in het Chinese karakter. Een deel van het karakter betekent rijst, wat staat voor de materiële kracht. Het andere deel van het karakter betekent de waterdamp die je krijgt als je rijst kookt, wat voor de immateriële kracht staat.

 

Volgens de Traditionele Chinese geneeskunde (ook wel TCM genoemd), circuleert Chi door kanalen in het lichaam die meridianen worden genoemd. Een klacht of ziekte wordt gezien als een verstoring van de Chi door de meridianen. Door middel van verschillende therapeutische behandelingen wordt deze verstoring opgeheven. Praktijk voor Chi maakt gebruik van TuiNa massage, voedingsadvies, Qigong, en behandelt ook de acupunctuurpunten met magneettherapie.